Filter
Filter toepassen
Alles resetten
0 Artikel

Beukenhout - voor meubels die veel te verduren hebben

Beukenhout is een van de meest populaire houtsoorten in de Duitse meubelmakerij. Het is relatief goedkoop en gemakkelijk te bewerken, maar toch extreem hard en extreem robuust. Beukenhout kan zowel voor massief houten meubelen als voor MDF, spaanplaat of multiplex worden gebruikt. Door zijn hardheid en weerstand tegen dagelijkse slijtage is beukenhout het populairste hout voor stoelen, kinderkamermeubilair en parketvloeren in Duitsland. De kleur van het hout varieert van delicaat geel tot glinsterende rode tinten, die door het stomen van het hout ontstaan en na verloop van tijd donkerder en sterker worden. Door de eenvoudige verwerking, de uitstekende sterkte en het feit dat beukenhout zeer goed kan worden gelijmd, genageld of geplugd, is beukenhout niet alleen interessant voor meubelproducten, maar ook voor de afwerking van het interieur.

Productie en bijzondere kenmerken van beukenhout

Er zijn ongeveer 10 verschillende soorten beuken. De koperbeuk is de bekendste en meest verspreide beuk in Europa. Vooral in Duitsland maken deze bomen veel meer dan 10% van het bosbestand uit en behoren ze daarom tot de belangrijkste houtsoorten die voor industriële doeleinden worden gebruikt. Naast massief houten meubelen produceert Duitsland ook cellulose, voornamelijk uit beukenhout. Beukenhout heeft een zeer sterk werkend hout, dat aan de ene kant leidt tot de vorming van de zeer aantrekkelijke, intensief gekorrelde kern (beukenkernhout) en aan de andere kant verantwoordelijk is voor een snelle krimp en zwelling. Daarom moet het beukenhout snel worden geveld, maar zeer langzaam worden gedroogd om grotere scheuren of inkepingen te voorkomen. Beukenhout heeft ook een intensieve beschermende behandeling nodig, omdat het van nature gevoeliger is voor schimmels en plagen. Als de nabehandeling echter bewust wordt uitgevoerd, wordt de beuk ongelooflijk resistent en kan deze zelfs voor tuinmeubelen worden gebruikt.

Beukenhout in materiaalcontrole

Onderhoud: Verwijder stof van beukenhout met een droge en zachte doek (gelieve geen microvezel te gebruiken). Indien nodig, veeg de oppervlakken af met een vochtige doek zonder afwasmiddel.

DELIFE beukenhouten meubelen: Vooral klassieke designstoelen.

Stijl: Beukenhout past bij elke inrichtingsstijl.

Voordelen: Zeer robuust, zwaar hout uit Europese productie.

Combinatietip: Werkt zeer harmonieus met witte tinten.

meer tonen minder tonen